Peka kruha ali bageta

Bageta, francoska štruca. Tista štruca, ki je na sredini fino mehka, skorjica pa tako lepo hrustlja. Tista štruca, ki je najboljša za sendvič, pa tudi maslo se lepo maže nanjo. Mmmm, jo imamo radi. In da boste vedeli, čisto enostavna je za spečt. Mi ne verjamete? Držite se spodnjih navodil in padli boste na rit, ko boste imeli kar naenkrat na mizi svežo, dišečo, hrustljavo bageto.

bagete

Vse kar rabite za štiri bagete je:

  • 800g bele moke tip 500
  • 640g vode
  • 16g kvasa v prahu
  • 16g soli

Torej, če se vnremo k osnovam peke kruha, ki sem jih objavila. Imamo 80% hidratacijo, uporabili bomo tudi avtolizo, pred vsem tem pa bomo pripravili POOLISH. A kaj je to? To je predfermentacija, ki je kriva, da dobimo mehak, puhast, hrustljav kruh, kot se za bageto spodobi in za poolish ne rabite drugega kot da en večer pred peko baget pripravite sledeče:

Poolish – 1/3 moke (v našem primeru je to 265g, zmešamo z enako količino vode v gramih (torej 265g vode) ter ščepcem kvasa (vzela sem 2g). Zmešamo v posodi z leseno ali plastično kuhalnico in to toliko, da nimamo več suhih delcev moke. Pokrijemo s folijo za spravljanje živil in pustimo do jutra. Zjutraj bomo na pultu  našli zmes polno mehurčkov (če jih nima, ste ga nekje posrali), ki se ne sme sesedati.

Torej, imamo poolish in sedaj samo pazite – poolish je del osnovnega recepta, zato morate sestavine, ki jih boste sedaj zmešali skupaj zmanjšati za toliko kot smo jih dali v poolish. Ker smo rekli, da bomo delali po postopku avtolize najprej zmešamo skupaj moko (torej v našem primeru 535g) in vodo (375g). Zopet mešamo z leseno ali plastično kuhalnico in to toliko, da nimamo več suhih delcev moke. Pustimo stati najmanj 20 min do 2h.

Sedaj imamo v eni posodi poolish, v drugi zmes moke in vode. Oboje združimo, dodamo sol in 14g kvasa (2g sta že v poolishu) ter dobro pregnetemo. Vedno si zapomnite sledeče, če testa ne pregnetete dobro, je ves vaš trud zaman. Če gnetete na roke cca 15 do 20min, strojno 10 min. Držite se pravila – nikoli ni preveč. Ker imamo 80% hidratacijo se ne ustrašite, ker bo testo na začetku fino pocasto. Ne dodajajte dodatne moke!!!

Ko imamo lepo, voljno, mehko, elastično testo ga oblikujemo v hlebček ter položimo v namokan pehar ali posodo (sama za “pomokanje” vedno uporabljam ostro moko).  Testo samo še malo pomokamo po vrhu, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati prvič. Zopet dobro pregnetemo, da iztisnemo iz testa vse zračne mehurčke in vzhajamo še enkrat. Po drugem vzhajanju vzamemo testo iz peharja in oblikujemo štiri bagete, ki jih položimo v pekač za bagete (brez tega jih boste težko spekli, ker se vam bo testo pri peki razlezlo in boste dobili ven bele štruce namesto baget. Pekač za bagete lahko kupite v vsaki malo bolje založeni trgovini za gospodinjstvo), ki smo ga obložili s peki papirjem. Istočasno zakurimo pečico na 250 stopinj, bagete pa tretjič vzhajamo. Ko so ravno prav vzhajane, jih z britvico na hitro zarežemo, postavimo v pečico, ki jo znižamo na 230 stopinj in pečemo 30 do 40 minut.

Ko so pečene, jih vzamemo iz pečice, še vroče obrnemo, da dobimo tudi na drugi strani lepo hrustljavo skorjico  in voila bagete so pripravljene, da jih pohrustamo.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s