Fermentirana zelenjava …

… ali čisto navadna skisana zelenjava, za katero ni potrebno nobeno kuhanje, zalivanje s kisom ali kaj drugega, potrebnega za vlaganje. Potrebujemo samo zelenjavo, vodo, sol in kozarec. Takšna zelenjava je ne samo dobra, temveč tudi zelo zdrava, saj vsebuje mlečnokislinske bakterije, zato je takšna zelenjava tudi naraven probiotik, kot je na primer tudi kislo mleko, ima pa turi razstrupljevalni učinek. Spodbuja tudi prebavo, deluje blagodejno na prebavila, z njo pa lahko celo zdravimo zgago.

Pet glavnih razlogov, zakaj je fermentirana zelenjava zdrava, si lahko preberete TUKAJ =>

fermentacija

Fermentiramo lahko katerokoli zelenjavo. Lahko uporabimo samo eno vrsto zelenjave ali več vrst, kar pač radi jemo, priprava pa je sila preprosta. Potrebujemo:

  • narezano surovo zelenjavo (imejmo se radi in uporabimo ekološko)
  • steklen kozarec s pokrovom
  • vodo
  • sol
  • zeljni list

Zelenjavo zložimo v kozarec do roba in jo dobro potlačimo. Prelijemo jo z vodo, v kateri smo raztopili 2% soli, pokrijemo z zeljnim listom (ni nujno), jo še enkrat dobro potlačimo in dobro zapremo. Če imamo radi začimbe (feferone, poper, koper, majaron, lovor, ipd.) lahko dodamo tudi te, saj bodo zelenjavi dale še poseben okus. Kozarec pustimo na toplem 1-2 dni (odvisno kako topel prostor je). Že po prvem dnevu boste opazili, da se je pričel postopek fermentacije, saj boste opazili v kozarcu mehurčke. Edina stvar, na katero morate biti pozorni je ta, da kozarec pravočasno odprete, saj vam ga lahko v nasprotnem primeru raznese. To storite po 30 – 48 urah fermentacije in potem počnite to 2x dnevno 3-4 dni, nato pa kozarec zopet dobro zaprite. Točnega napotka vam ne morem napisati, ker je ves postopek odvisen od temperature v prostoru, kjer boste to počeli. Po 4. dneh bo zelenjava fermentirana in shranite jo na hladno, lahko tudi v hladilnik. Tam bo počakala, dokler je ne boste pojedli, postopek fermenatcije pa bo ustavljen.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s