Gremo v Torino

Letošnje leto se je naša kmetija vključila v združenje Slow Food Primorska in postala del združenja Slow Food International. Ko to povemo našim gostom, prijateljem, obiskovalcem, je večina začudena in vpraša: “Zakaj pa ste se včlanili v ta snobizem?” Vedno znova moramo razlagati, da ne gre za nikakršen snobizem in da je to zgolj napačna predstavitev slow food-a v Sloveniji. Čeprav smo o tem že pisali, ni odveč razlage ponoviti, saj bomo prehodili še dolgo pot, da bomo v Sloveniji dejansko dojeli kaj Slow Food je.

Začelo se je leta 1986, ko je McDonald’s v neposredni bližini slovitih Španskih stopnic v Rimu odprl svojo restavracijo. Peščica somišljenikov je pod vodstvom levičarskega novinarja Carla Petrinija organizirala proteste. Ne le proti hitri prehrani, temveč tudi proti prehitremu življenju. Vse skupaj bi lahko ostalo le pri davno pozabljeni časopisni novički, če ne bi Petrinijeva skupina sklenila svoje pomisleke ob sprejemanju novih življenjskih vrednot zapisati in razširiti po svetu.Tri leta kasneje je v pariški Opèra Comique z ustanovnim kongresom in predstavitvijo manifesta zaživelo gibanje slow food. Njegovi člani so se zavezali k ohranjanju tradicionalnih jedi in njihove priprave, raznoliki izbiri kakovostnih avtohtonih vin, podpori malih, neodvisnih proizvajalcev, ekološki pridelavi hrane in k vrnitvi na stari način prehranjevanja, kjer ne gre zgolj za vnos kalorij, pač pa tudi (ali predvsem) za družabni dogodek. Slow food se zavzema za ohranitev tradicionalnih jedi in postopkov priprave, nego avtohtonih vrst živine in pridelkov, ohranitev naravnih virov in zdravja potrošnikov in večjo odgovornost prehranske industrije. Za vse našteto je izobrazba ključnega pomena. Tako zagovorniki slow fooda redno prirejajo srečanja, na katera člani vabijo nečlane in jih ob izbranih jedeh in pijačah učijo uživati v okušanju. Hkrati jih seznanjajo z lokalnimi pridelovalci in posebnostjo pridelave v regiji.  (VIR: http://www.tolovaj.com/vsebina/kulinarika/slow-food-ko-si-vzames-cas-za-uzitek)

Zato je naša kmetija del slow fooda, saj pri nas lahko okusite tradicionalne jedi iz ekoloških sestavin, pridelanih na naši kmetiji in sosednjih kmetijah. To je pravi slow food in ne veliko hodov malih porcij za velik denar.  (več lahko najdete na http://www.slowfood.com/)

DSC_0059

Na povabilo Slow Food Primorska se bomo  udeležili dogodka Salone del Gusto in Terra madre, ki se bo odvijal od 23. do 27. oktobra v Torinu – Italija (več na http://www.salonedelgusto.com/). Na njem bo sodelovalo 2000 delegatov in 1000 predstavnikov živilske “skupnosti” iz celega sveta – mali kmetje in ribiči, rejci živali, ki jim grozi izumrtje, ustvarjalci kakovostnih izdelkov, med njimi tudi naša kmetija, vinar Matjaž Babič – Montemoro Koper, Domačija Butul iz Manžana in vinar Mavrič iz Goriških Brd, kot predstavniki Slovenije.

Svetu bomo predstavili naslednje proizvode:
* marmelade – drnulja, regrat, bezgovi cvetovi, lipovi cvetovi, sliva, koromač, buča, rdeča pesa
* marinirano postrv v sodelovanju z ribogojnico LIBO
* marinirano soško postrv v sodelovanju z Ribiško družino Tolmin
* mariniranega lipana v sodelovanju z Ribiško družino Tolmin
* likerje – orehovec, drnulja
* vložene sladke orehe
* sir Tolminc – sirarstvo Gugala
* domače kruh iz krušne peči
* orehovo in makovo potico
* domače piškote

zajtrk1

Sejem je izjemna priložnost za predstavitev malih kmetij v svetu, kot tudi za različne oblike sodelovanja in izobraževanja. Sodelujoči na sejmu ne bomo promovirali le sebe, temveč tudi svoje občine in svojo državo.

Če koga sejem zanima, mu priporočamo rezervacijo vstopnic preko spletne strani http://www.vivaticket.it/index.php?Language=ENG&wms_op=salonedelgusto

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s