Bezgov liker

Slovenija je bogata s črnim bezgom, pa se sploh ne zavedamo kakšno zdravje raste na tem grmu. Večje kot v marsikaterem uvoženem superživilu, ki ga drago plačujete, saj vsebuje eterična olja, antociane, flavonoide, tanin, vitamine, mineralne snovi, železo, kalij, natrij, jabolčno kislino, organske kisline in še in še. Povečuje odpornost, sploh proti gripi, uravnava holesterol, pozitivno vpliva na diabetes, pomaga pri boleznih jeter, srca in ledvic.

Pravijo, da je zaradi tega imela včasih bezeg pred hišo vsaka kmetija in vsakič, ko je šel gospodar mimo, se mu je priklonil, tako zdrav je. Torej, pot pod noge, zdaj je v cvetu, naberita ga, posušite za čaj, naredite sirup, marmelado, jejte ocvrtega, jaz pa vam razkrivam kako pripravite slasten liker iz bezgovih cvetov.

DSC_0095

Recept je iz knjige avtorjev Emila Keršeka in Dušana Savkoviča – Domače žganje in likerji, gre pa takole: 100g sveže nabranih bezgovih cvetov operite v hladni vodi in jih posušite. Posušene cvetove zložite v stklenico, ki drži 3l in ima širok vrat. Med cvetove razporedite rezine dveh opranih limon in prelijte z limoninim sokom dveh limon. To nato zalijte s 400g sladkorja, ki ste ga raztopili v vodi. Steklenico dobro zaprite in jo nato za en teden postavite na toplo. Potem tekočino precedite skozi čisto krpo in sok vmešajte v grozdno žganje. Tako pripravljen liker nalijte v steklenice in ga za en mesec postavite na hladno. Pri nas takšen bezgov liker uporabimo tudi za pripravo cocktalila. 0,03 dcl likerja zmešamo z decilitrom penine, dodamo malo radenske, rezino limone in svežo meto.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s