Domač jogurt

Domač jogurt, takšen brez aparata za delanje jogurta, čisto preprost, katerega si lahko vedno pripravite doma, še posebej, če si lahko priskrbite domače kravje mleko.

degustacija3

Mi na naši kmetiji nimamo svojega mleka, kar nemalo ljudi začudi. Ampak začudi samo tiste, ki ne vedo, da je treba, če želiš lastno mleko,  molsti in to molsti zjutraj in zvečer, vsak dan, ob isti uri, ne glede na to ali je praznik, petek, svetek, nedelja, si bolan, se ti ne da. No, zdaj pa zaprite oči in si predstavljajte, da morate vsak dan ob šestih zjutraj v hlev pomolsti kravice, kozice ali ovčke, nato pa to ponovite še ob sedmih zvečer. Pa sami ste, če ne štejete sorodnikov, prijateljev in drugih, ki vam pomagajo z ostalim delom na kmetiji. In to počnete vsak dan iz dneva v dan. Ja? Veste zdaj zakaj nimamo mleka? Ker enostavno nimamo časa. Če pa se najde kakšen junak, ki bi bil topripravljen početi vsak dan, takoj kupim koze molznice in jih ima na razpolago. Pa ta junak mora vedeti, da kravica, pa kozica brez mladičkov nima mleka in da je treba potem tiste mladičke odpeljati v zakol, če hočeš več mlekeca, da lahko sir delaš, pa jogurt, pa skuto. Ja tako je, dragi moji. Zato pri naši hiši nimamo mleka. Nimam srca vozit kozličke v zakol, čeprav nisem vegetarijanec, nisem pa masovni klavec, pa časa nimam. Razumeta sedaj tudi tiste prave ljubitelje živali zakaj so vegani? No, jaz jih.

Ampak gremo mi raje k jogurtu, ki ga jaz pripravljam iz domačega sosedovega kravjega mleka, ki vsebuje povprečno 4,2% maščobe.

degustacija2

Za pet 2 dcl kozarčkov potrebujete:

  • 1l mleka
  • 1dcl navadnega jogurta (vzamite tistega, ki vam je v trgovini najbolj všeč, nato pa lahko uporabite domačega, vendar samo 2 do 3x, nato morate zopet uporabiti trgovinskega, saj domač nima več dovolj kultur)
  • termometer

Mleko najprej segrejete na 80°C, nato pa ga ohladite na 40°C. Najprej poberite iz njega smetano, nato pa vamnj dobro vmešajte jogurt in ga nadevajte v steklene kozarčke ter jih postavite nekam, kjer bo temperatura od 20 do 25°C. Tako jih pustite stati 12 do 24 ur in jogurt je pripravljen. Samo ohladite ga, če pa želite sadnega, vmešate vanj marmelado, ki vam je najljubša. Takšen jogurt v hladilniku pokrit počaka teden dni in je sila slasten.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s