Superživila in super olja

Ko slišim besedo “superživilo” in potem poleg opis neke uvožene zadeve mi gredo lasje pokonci. Zakaj? Zato, ker se mi zdi to en tak marketinški nateg, da glava peče in ker ljudje temu marketinškemu nategu slepo verjamejo. In potem imamo poplavo neki uvoženih proizvodov iz daljnih dežel, za katere večina, ki jih kupi nima pojma kako jih uporabljati v prehrani, pozanam pa ogromno takih, ki jih sicer kupijo, pa potem tega sploh ne porabijo in na koncu vržejo stran. Enako je z olji – arganovo, mandljevo, konopljino, orehovo in še in še in človek bi moral vsakega požret eno žlico na dan, da bo živel do smrti. Moja kolegica ima odličen rek: “Seveda vse to pomaga. Tudi meni bi, če bi za to odštela toliko denarja.”  Sploh so ljudje sposobni odšteti nenormalno velike vsote denarja za te zadeve v lekarnah, ker, če je pa iz lekarne je pa ziher sploh in oh zdravo, pa če tudi je 3x dražje.

  • Koliko od vas sploh pozna svoje telo in ve kaj mu primanjkuje in kaj potrebuje?
  • Koliko od vas pozna svoje telo do te mere, da ve kaj mu primanjkuje, ko vam to pove zdravnik in vam izda recept, potem pa še malo sami pobrskate kaj bi lahko “naravnega” pojedli, da bi vam znižalo holesterol, uravnalo krvni tlak, izboljšalo prebavo?
  • Koliko od vas se sploh prej pozanima kaj ta superživila so in naredi svojo lastno raziskavo, ne pa samo posluša reklame in jim verjame?
  • Koliko od vas sploh spremeni način življenja (prehrano, rekreacijo, stres), ko izveste, da vam nečesa primanjkuje oziroma ste malo bolni ali samo posežete po superživilih in mislite, da boste s tem rešili vse tegobe?

Zakaj vse to sprašujem?

  • Ali veste koliko “superživil” raste v vaši okolici in na domačih tleh? Trenutno med njimi prevladujejo divji šparglji, čemaž, koprive, regrat, trobentice, marjetice, pljučnik, cvetovi rumenega drena, žajbelj, divji hmelj in še in še.
  • Ali veste koliko “superživil” , ki so boljša od tistih uvoženih, predvsem pa cenejša, lahko, če nimate sami možnosti ali časa za nabiranje, kupite pri domačih proizvajalcih? Pa ponavadi se tem domačim proizvajalcem očita kako nemarno dragi so, čeprav ta superživila proizvajajo v sila majhnih količinah in seveda ne morejo konkurirati uvoženim v kontejnerjih.  Sploh pa, vsak jih lahko nabere in pripravi sam.
  • Ali veste, da vam nobeno superživilo ne bo pomagalo, če ga boste uživali kar tako, ne da bi se prej podučili o njem, hkrati pa analizirali svoj način življenja (dnevno prehrano, športno aktivnost, stres, ipd.).

Na naši kmetiji imamo ogromno superživil. Rastejo v neokrnjeni naravi,  daleč stran od cest in industrije. Po Sloveniji je kar nekaj takšnih kmetij. Samo nimamo toliko denarja, da bi promovirali ta naša “superživila” v tolikšni meri, kot jih promovirajo tisti, ki jih v kontejnerjih uvažajo iz tujine.  Zato razmislite, preden boste zopet kupili nekaj, za kar vas bo nekdo prepričal, da je za vas zdravo.

Pa ne mislite, da pri nas ne uporabljamo tujih superživil. Jih. Najraje kurkumo, ingver, aronijo (to pridelujemo sami) in še kaj bi se našlo. Vendar jih uporabljamo v kuhinji, v kombinaciji z domačim živili.

Ko boste naslednjič kakšnemu lokalnemu proizvajalcu očitali, da je predrag, se najprej vprašajte koliko ste dali za zdravila v lekarni ali za kakšno hudo reklamirano superživilo. Ni vse zdravo, kar se non stop pojavlja v medijih. V bistvu so mediji na sploh nezdravi.

 

Advertisements

2 razmišljanji o “Superživila in super olja”

  1. se strinjam (300%), preveč se zanašamo na kvazi “strokovnjake” in sploh preveč na medije. Sicer pa se mi zdi zgrešen tudi pristop dip. zdravnikov, farmacevtov in ostalih “strokvnjakov”. Narava vse pozdravi, na žalost pa spremembe niso vidne čez noč, tako kot se tudi bolezen/stanje ne pojavi čez noč, vendar nas telo prej opominja…ampak nekaterim je še vedno lažje vzeti lekadol:S

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s