Zakaj pa imate toliko oslov?

Je napogostejše vprašanje obiskovalcev, ko vidijo našo čredo.  Takole gre:

vale4

  1. Oslički so sila primerni za čiščenje pašnikov, saj pridno pojedo vse, kar je treba pojesti. Pri nas imamo kar veliko površin, kjer ne moremo kositi, saj je prestrmo ali pa preveč kamnito, zato imamo osličke, tako kot koze, namesto kosilnice.
  2. Oslički so sila simpatične in pametne živali, od tod tudi rek “osel gre samo enkrat na led”, saj je to žival, ki se bo pustila speljati resnično samo enkrat na led in nikoli več. Od tu tudi stereotip, da je osel trmasta žival. Osel ni trmast, osel je samo zelo pameten in si zelo zapomni oziroma nikoli ne pozabi.  Oslički so tudi sila družabne in nežne živali, in se izjemno radi cartljajo, zato je druženje z njimi posebne vrste energijska relaksacija, ki jo občuti vsak naš obiskovalec. Je pa res, da oslička, če imate enega, ne smete pustiti samega, saj bo hitro postal depresiven in popadljiv. Oslički so torej simpatične, pametne, nežne in družabne živali.  Ko boste naslednjič nekoga ozmerjali za osla, se spomnite, da ste v bistvu oslu naredili veliko krivico.
  3. Mame osličke imajo silno zdravo mleko, primerno predvsem za matere, ki ne morejo dojiti, saj je njihovo mleko najbolj podobno človeškemu. Pri nas jih ne molzemo, moram pa poudarit, da je zgodba, ki je lani krožila po medijih, o najdražjem oslovskem siru v Srbiji, za lase privlečena. Iz oslovskega mleka se sira NE DA delat, razen, če mu dodamo kravje, ovčje ali kozje mleko. Če ne verjamete poskusite narediti sir iz materinega mleka. Oslovsko mleko namreč ne vsebuje kazeina, ki je glavna beljakovina npr. v kravjem mleku in je kriva za to, da se lahko mleko siri.
  4. Oslovsko meso je zelo zdravo, saj je bogat vir beljakovin in vsebuje večjo količino proteinov kot ovčje, svinjsko, goveje ali piščančje meso. Vsebuje tako esencialne kot ne-esencialne aminokisline, ki so pomembne za pravilno rast in delovanje našega telesa, hkrati pa je bogato z železom, kalcije in fosforjem. Na naši kmetiji je oslovsko meso specialiteta (oslovski golaž, oslovske salame, oslovski zrezki, oslovska jetrna pašteta), čeprav jih prvenstveno ne gojimo zaradi mesa. V zakol gredo samo tisti najbolj poredni samčki. Alfa osel v veliki čredi namreč večinoma postane zelo dominanten, včasih do te mere, da okolje kakšno samičko ali pa se spravi celo na mladičke. Takrat se pri nas od takšnega osla poslovimo.

Tako, upam, da ste na osličke dobili drugačen vpogled in da sem odgovorila na najbolj pogosto zastavljeno vprašanje na naši kmetiji. Naslednjič pa recept za oslovski golaž.

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s