Ali veste kaj in od koga jeste?

Potrošniki so vedno bolj zmedeni, saj je na strani prodajalcev vedno več prevar, kar se hrane tiče. Zelenjava iz Trsta, meso, ki ni meso, ekološko, ki to v bistvu ni. Marsikaj se najde na trgovskih policah in na koncu v večini kupec reče: “Saj je vseeno, kje in kaj kupim, saj ne moreš več vedet kaj je res in kaj ne.”

Na drugi strani pa mi, ki se trudimo pridelati zdravo, ekološko in poslušamo kupce na tržnici, ki nam ne verjamejo, da je naše, ker izgleda prelepo za ekološko, ker tako veliko ne more zrasti, če je ekološko, ker se jim pač zdi, da jaz Vale že ne delam tam gor na kmetiji. Vse sorte očitkov se najde.

vale2

Skratka hud problem in hude dileme na strani potrošnika kot na strani kmeta in vse čisto upravičene. Ampak poglejmo kako to gre pri nas in še kje.

Njive imamo na nadmorski višini od 600 do 920 metrov, kar pomeni, da tam na 600m gojimo zelenjavo, ki rabi več sonca (paradižnik, papriko, čebulo, ipd.), na 920m pa predvsem zelje, solato, krompir. Tale naša višina tudi pomeni, da je naš pridelek najmanj mesec dni kasneje, kot tisti v dolini, torej imam konec septembra mlad krompir, pa mlado čebulo, ko ga v dolini nekateri že pobirajo, čebulo pa sušijo.
Ne uporabljamo prav nobenih škropiv. Vse pripravke, ki jih uporabljamo naredimo sami iz kopriv, pelina, paradižnikovih listov, rmana, ipd. Škodljivce zatiramo tudi s kombiniranim sajanjem (zelenjava, ki paše skupaj) ter s setvijo rož, ki škodljivce odganjajo (ameriški slamnik, ognjič, sončnice, ipd.).

Nimamo nobene mehanizacije. Zorje in zmulča nam sosed, plevel uničijemo na roke, prav tako okopavamo krompir na roke. Pri vseh opravilih upoštevamo položaj lune. Kolobarimo.  Smo v ekološki kontroli in imamo ekološki certifikat za živali, zelenjavo, sadje, začimbe, zdravilne rožce in aronijo. Ekološka kontrola pomeni, da enkrat na leto pride na obisk kontrolor, ki preveri vse ekološke zapiske in dnevnike, ki jih moramo za potrebe kontrole voditi, lahko vzame vzorec zemlje ali pridelka, pregleda hleve, njive, ipd. Ta kontrola se plača in ni poceni, nekaj stroškov pa ministrstvo tudi povrne.

Zaradi načina pridelave in ekološke kontrole so ekološki pridelki tudi dražji. Normalna cena ekološkega pridelka (to je moje osebno mnenje) je 30% višja od navadnih pridelkov, se pa zgodi, da so nekatere cene čisto enake, včasih tudi vse. Seveda se zgodi, da imajo nekateri 100% višje cene.

vrt1

Kako preverite, da so pridelki ekološki? Če gre za sadje in zelenjavo, mora prodajalec imeti na vidnem mestu izobešen certifikat, ki ga dobi vsako leto po izvedeni kontroli in na tem certifikatu piše katere izdelke so mu certificirali (to pomeni, da so mu opravili kontrolo za vse tiste izdelke, ki so našteti na certifikatu). Verjemite, da so ti izdelki resnično ekološki, saj kontrola preveč stane, predvsem pa je prevelik strošek in kazen, če bi ti certifikat odvzeli, da bi kmetje goljufali. Če gre za druge izdelke (vse kar je pakirano) jih mora prodajalec prav tako imeti naštete na certifikatu, poleg tega pa morajo biti označeni z znakom EU, da gre za ekološki izdelek. Vsi izdelki, ki tega znaka nimajo, NISO EKOLOŠKI, četudi nosijo oznake BIO, EKO ali karkoli drugega, kar zavaja potrošnika in takih izdelkov je, predvsem v trgovinah, ogromno, pa sploh niso ekološki.  Poleg EU znaka je poleg še znak države, kjer je bil izdelek certificiran. Podrobno o vsem pa TUKAJ >>

eko_znak

Kako verjeti, da je prodajalec zelenjavo in sadje, ki jo prodaja na stojnici, tudi resnično sam pridelal? Vsak prodajalec na stojnici mora imeti na vidnem mestu naziv kmetije, z naslovom in davčno številko, če je davčni zavezanec (če kmet ni davčni zavezanec vam, zaenkrat, ni dolžan izdati računa). Prav tako lahko od prodajalce zahtevate, da vam pokaže, če ima registrirano dopolnilno dejavnost in katero. Seveda pa primer koprskih branjevk vse to zanika, zatorej vam ne preostane drugega, da zaupate, če prodajalca ne poznate. Vsekakor pa bi, če mene vprašate, uredila zakon prodaje na tržnicah in bi dovolila, da na njih prodajajo izključno pridelovalci, ne pa tudi preprodajalci, kar se danes dogaja. Imamo namreč kup prodajalcev, ki od kmetov kupijo sadje in zelenjavo ter druge izdelke, nato pa jih na tržnicah prodajajo. Vsi imajo sicer izgovor, da pomagajo tistim kmetom, ki sami nimajo časa ali možnosti prodajati na tržnici. Lepo in prav, vendar naj potem takšne izdelke in pridelke prodajajo v trgovinah, ne pa na tržnicah. Tržnica je zgodovinsko bila vedno prostor, na katerem so prodajali tisti, ki so tudi proizvajali, ne pa preprodajalci. Preprodajalci sodijo v trgovine, hkrati pa kmetom ne omogočajo poštenega zaslužka, saj morajo zaslužiti tudi oni, kar pomeni, da kmete stiskajo pri nabavnih cenah, prodajne pa imajo nato enake ali pa višje kot mi, ki smo izdelke in pridelke sami proizvedli. Seveda je zopet odvisno od vas koga boste podpirali. Ali vas bo premamil spreten prodajalec, ki zemlje od blizu videl ni, pa veselo kupuje od kmetov in še bolj veselo prodaja vam ali boste raje kupili od nas, ki se trudimo, da damo na trg to, kar ustvarimo.

vrt5

Vse skupaj je velik začaran krog, iz katerega se ne bomo rešili, dokler boste kupci nezaupljivi, nezaupljivi pa boste vse dotlej, dokler bodo prodajalci špekulirali in goljufali in vse dotlej dokler ne boste resnično začeli zahtevati od prodajalcev naj vam pokažejo dokazila. Jaz vam jih pokažem rade volje, slabe volje pa sem vsakič, ko mi ljudje očitajo, da ne prodajam svojih pridelkov in da ne verjamejo, da so ekološki.

Seveda pa še vedno lahko odpeketate v večji supermarket in podprete nizozemske, španske in italijanske kmete, ki imajo 100x večje njive od moje in ki zelenjavo računalniško vodeno vzgojijo v takšnih količinah, da je potem cena tudi 3x nižja od moje. Pri tem se vprašajte, če veste, da ne jeste solate, ampak umetno vzgojen pridelek, ki je sicer na las podoben solati, ne vsebuje pa ničesar, kar bi solata morala vsebovati.

Vabim vas, da nas obiščete in si sami naberete na njihah zelenjavo, z dreves pa sadje. Tako boste imeli lep izlet, pa še poceni kakovostno zelenjavo in sadje boste dobili.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s