Drnulja, pozabljena Trnuljčica …

Sveta Hildegarda je zapisala: »Drnulja ne škodi nikomur, saj čisti in krepki tako šibak kot zdrav želodec in tako podpira zdravje.«

Pa sploh veste kaj je drnulja?

Drnulja

Drnulja je plod rumenega drena, ki spomladi med prvimi zacveti (ima lepe rumene cvetove), pozno jeseni pa zadnji dozori. In če drži rek: “Zdrav, ko dren,” potem lahko trdimo, da je drnulja sila zdrav sadež.

Ker se na naših kmetiji trudimo ohranjati krajino, se lahko pohvalimo, da smo ohranili okoli 100 dreves rumenega drena, predvsem zato, ker se zavedamo zdravilnosti njegovih plodov – drnulj. Zato iz njih delamo marmelado, sirup in liker, pa tudi sušimo jo. Drnulja je majheh jajčast plod, katerega večino sestavlja koščica na sredini.  Pobira se podobno kot oljke, pozno jeseni, najbolje po zmrzali, ko njihova barva potemni in se zmehčajo. Plodovi vsebujejo precej vitamina C, več kot limone pektinov, antioksidantov, zlasti v obliki antocianinskih barvil, ter celo paleto mineralov. Drnulje so torej prava izbira v boju proti virusom in jesenskim prehladnim obolenjem, ki že razsajajo v tem času. V ljudskem zdravilstvu že stoletja velja, da je mogoče z drnuljami uspešno zniževati povišano telesno temperaturo, zdraviti prehlad in razkuževati grlo in dihalne poti, čistiti črevesje ter celo ustavljati driske (vir: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/iz-divje-narave-v-naso-kuhinjo).

In zakaj je drnulja, čeprav tako zdrava, tako pozabljena. Predvsem zato, ker je njena predelava v marmelado sila počasno in zamudno delo, saj moramo plodove najprej dobro prebrati, jih prevreti, nato pa ročno spasirati skozi cedilo, tako, da ostranimo koščice. Iz približno 5kg drnulj, dobimo 1kg marmelade. Seveda ne gre za klasično marmelado, saj je precej trpkega okusa. Uporabljamo jo kot dodatek k čajem, gurmani pa si jo privoščijo kot dodatek k mesnim jedem – k divjačini in govedini, kot npr. marmelado iz brusnic.  Mi smo našo, zaradi dolgotrajnega ročnega postopka pridelave poimenovali Trnuljčica.

Marmelada Trnuljčica

Kot “stranski” proizvod marmelade izdelujemo na naši kmetiji sirup iz drnulje, pod imenom Zdravko Dren, ki je razredčen z vodo odličen za odžejat, lahko pa ga, kot marmelado, uporabimo kot dodatek k čaju. Kot čaj lahko uporabimo tudi posušene plodove, sveže plodove pa lahko namočimo v žganje, ki smo mu dodali sladkor in ga pustili na svetlem in sončnem prostoru, da se stopi. Pri tem moramo vedeti, da moramo drnulje, preden jih zalijemo z žganjem, prebosti z iglo, saj drugače žganje ne bo dobilo arome.

Liker iz drnulje

Advertisements

3 razmišljanja o “Drnulja, pozabljena Trnuljčica …”

  1. Ne vem kako vam uspe iz 5 kg drnulj narediti samo 1 kg marmelade. Moja tretja runda letos, skupaj 3,7 kg drnulj, od tega je bilo 1,1 kg pečk 2,6 kg sadne mase. No, najbrž pobirate nezrele. Poskusite z zrelimi!:)))

    (sem poskusil sliko prilepit pa ne gre:))))

    1. Tomaž, marmelado kuham na starem šporgetu 12-14ur, kar pomeni, da iz tistega vašega 2,6kg sadne mase dobim potem ven tako malo marmelade. A zakaj? Zato, ker je boljša. Lahko jo pridete poskusit in primerjat 🙂

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s